Cooperació Internacional

La dimensió universal de la Caritat

Càritas reafirma la dimensió universal de la Caritat que no coneix fronteres i arriba a les persones més empobrides del planeta, sempre a través de les Esglésies locals i les Càritas germanes amb les quals treballem. Per a això, Càritas Espanyola treballa en xarxa, com a part de la confederació internacional, composta per 165 organitzacions nacionals. Actualment, les Càritas diocesanes amb seu a Catalunya donen suport als projectes de la Confederació de Cáritas Española.

Quins són els principis bàsics de l’acció de cooperació internacional de Càritas?

Dignitat, drets, igualtat, reciprocitat, interculturalitat i participació.

Per què Càritas treballa en l’àmbit de la cooperació internacional?

Perquè forma part de la nostra identitat. La Caritat si no és universal, no és Caritat. Renunciar a abordar la dimensió universal de la Caritat és renunciar a la nostra pròpia identitat.

Perquè, no és només un programa, sinó principalment un enfocament, una manera de mirar i actuar en la nostra realitat glocal d’un món cada vegada més interrelacionat.

Perquè ser solidaris no és una qüestió de fronteres. Si així fos seria una gestió de privilegis per a uns pocs. Per això, com Càritas, tenim una missió específica i concreta i ineludible en la nostra resposta a una cooperació universal i fraterna.

Perquè com Càritas estem urgits a desenvolupar un paper propi, no cobert per altres entitats de desenvolupament i cooperació, siguin aquestes d’Església o de la societat civil.

I perquè la nostra cooperació, fraterna i universal, dona resposta a la sensibilització sobre les emergències humanitàries i principals causes de pobresa en el món.

Les nostres línies de treball

 


Dret a l’alimentació

El nostre gran repte és treballar amb determinació i de manera molt activa per assegurar que totes les persones, especialment les més empobrides, tinguin accés a una alimentació sana, nutritiva i suficient. Treballant per posar fi a totes les formes de malnutrició i incrementar la resiliència de les comunitats, de manera que el dret a l’alimentació sigui una realitat per a les persones més vulnerables i excloses.

Així:

  • Impulsem l’agricultura a petita escala.

  • Donem el major protagonisme al lideratge de les dones com a agents de desenvolupament de les comunitats locals.

  • Centrem els nostres objectius en la consolidació d’un bon sistema de mercats agrícoles.

  • Desenvolupem accions d’incidència social i política que enforteixin el diàleg entre la societat civil i els governs.

el DRET A L’ALIMENTACIO, EIX EN L’ACCIO DE CÀRITAS


Cultura de pau

Càritas creu en la necessitat de promoure societats pacífiques basades en el respecte dels Drets Humans i l’Estat de Dret, en una gestió pública de qualitat a tots els nivells, i unes institucions eficaces i inclusives que garanteixin la transparència i la rendició de comptes.

A través de projectes i programes que responen a realitats de pobresa, exclusió social, violència, maltractament, explotació, tràfic, desigualtat en l’accés a la justícia, Càritas contribueix a la construcció de la pau. Donem suport a la societat civil enfortint les capacitats dels defensors de drets humans i de les organitzacions.

 


Cura de la creació

Càritas treballa des d’un enfocament integral de la cura de la creació, que considera que la crisi ambiental està lligada a la crisi social i al patiment de les persones més pobres. Busquem propiciar un canvi en les maneres de viure i en les decisions polítiques per impulsar una societat solidària i un planeta habitable per a tots els pobles, no només avui, sinó pensant en el demà i en les generacions futures.

Som conscients que les persones més pobres són també les més vulnerables davant el canvi climàtic. Per això, Càritas està present en diversos països per preservar la terra i l’aigua i defensar la supervivència de les comunitats indígenes i camperoles.

Descobreix en Ampliar la mirada les nostres propostes per canviar els estils de vida i aconseguir entre tots revertir el deteriorament mediambiental.

A més, a través de la iniciativa
Enllaçat per la justícia pots donar suport a la campanya Si cuides el planeta, combats la pobresa.


Acció humanitària

El nostre model d’intervenció, basat en l’enfortiment de les capacitats locals, té unes senyes d’identitat pròpies:

  • Caritat cristiana: posa al centre la justícia i l’accés de les víctimes al dret a una acció humanitària orientada a alleujar el sofriment, garantir la seva subsistència, protegir els seus drets fonamentals i defensar la seva dignitat.

  • Subsidiarietat: enfortint l’autonomia de l’Església local, les seves decisions i capacitats.

  • Fraternitat: respecte mutu i col·laboració entre les diferents Càritas i l’Església local.

  • Resultats: vetllant per l’eficàcia, eficiència i transparència en la nostra gestió.

  • Treballem en el marc de la resposta immediata a les emergències, però també dins de les fases de pre-emergència (donant suport a la preparació i l’enfortiment institucional dels nostres socis locals) i de post-emergència (pel que fa a activitats de reconstrucció, rehabilitació i recuperació de mitjans de vida).


Mobilitat humana

Defensem els drets i la dignitat de les persones migrants i refugiades arreu del món, la casa comuna. La migració global és un gran desafiament per al món actual i una prioritat per a l’Església catòlica. Càritas treballa en la xarxa “Migrants amb Drets”. Les nostres principals línies se centren:

  • Acollir: la migració ha de ser un procés ordenat que respecti les lleis de cada país involucrat.

  • Protegir: el dret a la vida no pot dependre de l’estatus legal d’una persona.

  • Promoure: el desenvolupament humà integral de les persones migrants i refugiades ha de ser garantit juntament amb el dels residents locals.

  • Integrar: la trobada de cultures diferents és una font d’enriquiment mutu, ja que la inclusió i la participació contribueixen al desenvolupament de la societat.

Visita la nostra exposició Trobar per trobar-nos i descobreix com acollim, protegim, promovem i integrem a les persones migrants. 

On estem presents?

 

Amèrica Llatina

La nostra prioritat a l’Amèrica Llatina se centra en l’atenció a les poblacions més vulnerables (pagesos, comunitats afroamericanes, indígenes…) en una regió en què la bretxa de la desigualtat és cada vegada més àmplia. Treballem en 20 països distingint quatre zones: CAMEX (Centreamerica i Mèxic), Carib, Zona Bolivariana i Zona Sud.

Les intervencions van encaminades a la defensa dels drets humans en termes de seguretat alimentària, mobilitat de les persones, ajuda humanitària, i també en construcció de pau, governabilitat democràtica i iniciatives d’economia social i solidària.

Àfrica del Nord

Estem presents a Mauritània, Mali, Níger, Senegal i Marroc, donant suport a processos d’enfortiment comunitari en zones rurals, apoderant a la societat civil i incidint en l’accés a drets bàsics de les poblacions desfavorides.

També treballem per la garantia de drets de les persones en mobilitat, que es troben en aquesta regió dins del seu procés migratori, sigui origen, trànsit o destinació.

 

Proper Orient

Estem a Palestina, Síria, Iraq, Jordània i Líban. Prioritzem l’atenció a les poblacions vulnerables afectades pel conflicte a Síria, ja sigui dins del país o en els països d’acollida.

A més a més, promovem i acompanyem iniciatives que garanteixin l’exercici dels drets bàsics de la població, per exemple, l’accés a la salut.

Àsia

Desenvolupem projectes a Filipines, Bangla Desh, Cambodja i Tailàndia. Donem suport estratègies de resiliència a les comunitats vulnerables per minimitzar els efectes del canvi climàtic, centrades en la prevenció de riscos de desastres i l’organització comunitària, amb especial atenció a poblacions indígenes, i a la garantia dels seus drets.

Portem a terme accions d’ajuda humanitària per a les víctimes dels desastres naturals. Posem especial atenció a les poblacions en mobilitat i el seu accés a drets bàsics.

Europa

Col·laborem amb les Càritas d’Armènia, Ucraïna, Turquia, Grècia i Balcans donant suport al seu enfortiment institucional perquè garanteixin els drets bàsics de les persones vulnerables.

Donem suport a les persones que es desplacen forçosament, sobretot per raons de conflictes bèl·lics.

Àfrica

Treballem a Burkina Faso, Burundi, Txad, Eritrea, Etiòpia, Kenya, Moçambic, República Democràtica del Congo, Sudan del Sud, Djibouti, amb un enfocament de reforç de les capacitats de les Càritas locals.

La nostra tasca es centra: en el desenvolupament rural de les poblacions més vulnerables i afectades pel canvi climàtic i les sequeres amb particular atenció a les dones; en la construcció de la pau a través del suport a defensors de drets i al diàleg interreligiós; a contribuir al bon govern mitjançant accions de sensibilització i observació dirigides a garantir la qualitat dels processos electorals; així com en garantir els drets de les persones en mobilitat, que es troben en aquesta regió dins del seu procés migratori, sigui origen, trànsit o destinació. A més, Càritas i els seus socis realitzen accions de resposta humanitària immediata en desastres naturals i conflictes.

Si vols col·laborar en cooperació internacional visita el web de Confederación de Cáritas Española