Noticia10/06/2021

Memòria social 2020 de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat: Aferrats a l’esperança

Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat ha acompanyat més de 18.400 persones

 

Aferrats a l’esperança, Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat ha fet pública la seva memòria social 2020, que recull l’acció de Càritas a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf i part de l’Anoia. Un any marcat per la situació viscuda a causa de la crisi de la COVID-19, i que després de més d’un any de pandèmia permet fer balanç de com ha afectat aquesta realitat a les persones que s’han apropat a Càritas el 2020.

Tot i el llarg període de confinament necessari, que va exigir que aquelles persones voluntàries que pertanyien a la franja de població de més risc haguessin de quedar-se a casa, Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat no va aturar la seva activitat. Es van adaptar tots aquells serveis que ho permetien, per a poder continuar donant suport a les persones en un moment en què ho necessitaven més que mai.
Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat ha acompanyat més de 18.400 persones, que corresponen a 7.118 llars, un augment del 32% respecte del 2019.

De les persones beneficiades per l’acció de Càritas el 2020, prop del 30% era la primera vegada que acudien a Càritas. Aquest nombre coincideix pràcticament amb l’augment de persones ateses i, per tant, es pot constatar que la crisi de la COVID també ha tingut impacte en un nombre important de llars que fins ara no havien necessitat el suport de les entitats socials.

Des de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat es va augmentar el 2020, fins un 16% el pressupost destinat a la cobertura de necessitats bàsiques. El 54% de les llars que han atès el 2020 es troben en situació d’apagada digital, i tot i que aquesta situació s’ha anat revertint el 2021, segueix sent preocupant el 39% de les persones que manifesten no disposar de les habilitats bàsiques per a poder fer tràmits en línia. Aquesta circumstància no ha impactat en els diferents col·lectius de la mateixa manera, és el cas de les famílies monoparentals. El fet de tenir menors a càrrec dificulta més aquesta situació i en el cas de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat suposen un 69% de les llars ateses.

La situació administrativa irregular és l’altra gran dificultat que es troben les persones migrants, no disposar de permís de treball les aboca a la precarietat laboral i a l’exclusió.

Totes aquestes adversitats viscudes per les persones que han acompanyat des de Càritas, provoquen un estat d’angoixa, por i un sentiment d’incertesa que també ha calgut gestionar; de fet, 1 de cada 2 persones afirmen que la seva situació de salut en l’aspecte psicosocial ha empitjorat des de l’inici de la pandèmia. Per aquest motiu des de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat s’ha vist necessari ampliar el servei d’acompanyament psicològic per ajudar les persones a poder gestionar les emocions viscudes per aquesta realitat.

Gràcies a la tasca de les 999 persones voluntàries de les diferents Càritas parroquials i interparroquials, donants, socis i col·laboradors, Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat continua ajudant a les persones en situació de pobresa i lluitant per la seva dignitat i els seus drets.