Noticia27/09/2021

L’Observatori de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Girona presenta un nou informe sobre els ingressos mínims

L'informe se centra en l'impacte de la renda garantida de ciutadania (RGA) i l'ingrés mínim vital (IMV) en les persones ateses per l'entitat.

 

L’Observatori de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Girona va presentar en roda de premsa el passat 21 de setembre l’informe Ingressos mínims. L’impacte de la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital a les persones ateses per Càritas Diocesana de Girona. Aquest informe s’afegeix als que també van elaborant els Observatoris de la Realitat Social de Càritas Diocesana de Barcelona i de Càritas Diocesana de Terrassa.

L’informe, realitzat per l’Observatori de la Pobresa i l’Exclusió Social, se centra en l’impacte de la renda garantida de ciutadania (RGA) i l’ingrés mínim vital (IMV) en les persones ateses per l’entitat. El document posa de manifest que més de la meitat de les persones que sol·liciten acompanyament a Càritas desconeix aquestes ajudes. A més, l’informe alerta que alguns dels requisits són massa excloents i dificulten que les persones més vulnerables puguin accedir a les ajudes amb èxit, especialment aquelles que no poden acreditar un empadronament residencial, persones en situació administrativa irregular, joves vulnerables entre 18 i 23 anys, joves ex-tutelats o persones sense llar. La manca de competències bàsiques digitals o el desconeixement de la llengua sumen encara més dificultats a aquestes tramitacions.

Un 95% de les persones ateses per Càritas no percep ajudes per ingressos mínims. Les prestacions econòmiques bàsiques no arriben a les persones més vulnerables. Aquesta és la principal conclusió de l’informe.

Pel que fa la Renda Garantida de Ciutadania, només el 16,9 % de les persones ateses per Càritas ha iniciat la tramitació i 4 de cada 5 persones ha necessitat suport de l’entitat durant aquest procés. Només un 5 % de les persones que s’adreça a Càritas rep la RGA.

Gairebé una tercera part de les persones ateses tramita l’IMV. La desinformació i la manca de competències fa que un 82,3 % necessiti el suport de l’entitat per a la tramitació. Amb tot, un 63 % dels expedients es troben encara pendents de resolució.

Atenent a aquesta situació, Càritas Diocesana de Girona exigeix mesures de protecció que protegeixin de veritat les persones més vulnerables. Per tot plegat, l’entitat proposa: garantir la correcta harmonització de la RGA i l’IMV com a mesures de protecció inclusives; crear una finestra única amb una única sol·licitud de renda mínima per simplificar el tràmit; reduir el termini màxim per resoldre les sol·licituds de la RGA, ampliar la cobertura de la renda garantida de ciutadania a joves ex-tutelats majors de divuit anys i persones sense llar, reduir de 24 a 12 mesos el requisit de residència continuada i efectiva a Catalunya i persones en situació administrativa irregular.