Noticia10/06/2021

La manca de necessitats bàsiques i la bretxa digital agreugen la situació de les persones més vulnerables al 2020

La meitat de les famílies ateses per Càritas no poden fer front a les despeses d’habitatge.

 

La pandèmia ha reforçat la situació precària en la que viuen moltes persones i des de Càritas Diocesana de Terrassa s’ha incrementat l’activitat per donar resposta a aquesta situació, acompanyant i donant suport durant el 2020 a 32.905 persones beneficiàries.

Cora Mazo, cap d’acció social, va explicar dijous passat, a la presentació de la memòria 2020, que la meitat de les famílies ateses per Càritas no poden fer front a les despeses d’habitatge i, segons el III Informe sobre l’Impacte de la covid-19 en les famílies ateses a les Càritas amb seu a Catalunya, s’ha enregistrat un increment al període de setembre del 2020 fins al febrer del 2021. Es tracta d’un creixement de quatre punts en les llars ateses per Càritas que no tenen cap ingrés.

El projecte Connecta’t i l’activació de targetes moneder són dues noves iniciatives arran de la covid. Mazo, va posar de rellevància que la bretxa digital durant la pandèmia ha representat més barreres als drets i oportunitats. Així doncs, el projecte Connecta’t nascut arrel de la Covid-19 té per objectiu l’alfabetització digital de les persones més vulnerables per tal que tinguin les habilitats tecnològiques necessàries per poder desenvolupar els procediments i les relacions virtuals pròpies de la llar. En segon lloc, l’activació de targetes moneder, una alternativa que permet accedir a les mateixes necessitats bàsiques des d’uns principis d’organització col·lectiva i d’empoderament, basant-se en la confiança en la persona i el seu acompanyament, un projecte, que tal com va emfatitzar Francesc Llonch, director de Càritas Diocesana de Terrassa “és el futur del repartiment d’aliments”.

A nivell econòmic, Càritas ha gestionat 2.855.613 € el 85,60% destinats a acció social. Llonch va destacar que al mes de setembre Càritas va haver d’augmentar un 60% el pressupost dels ajuts econòmics per a cobrir les necessitats de les persones més vulnerables. A nivell humà, 45 persones contractades i 1604 voluntaris fan possible la missió d’acollir i treballar amb les persones en situació de pobresa per a la seva inserció al món laboral. A més, cal recalcar que aquest any, el voluntariat de Càritas ha estat més compromès que mai i s’hi ha afegit 201 voluntaris nous. D’aquests, el paper de la joventut és significatiu ja que el 31% de les persones que s’han incorporat com a voluntàries tenen menys de 30 anys.

 Francesc Llonch, va tenir unes paraules d’agraïment per la col·laboració de totes les persones que fan possible l’activitat de Càritas. I va fer entrega d’un obsequi a Josep Ángel Saiz, pels 17 anys al capdavant del bisbat de Terrassa. El bisbe Saiz en el seu últim acte com a president de Càritas Diocesana de Terrassa va valorar tota la feina feta i va donar les gràcies a totes les persones pel seu compromís en l’ajuda a les persones més necessitades.