Noticia13/09/2021

Càritas promou el voluntariat jove

Dels gairebé 13.000 voluntaris i voluntàries vam passar a disposar de 2.500.

 

La COVID-19 també va afectar profundament al voluntariat de Càritas Catalunya durant el 2020. Degut a que bona part del voluntariat estava dins dels grups de risc a causa de la seva edat, vam veure com es reduïa dràsticament el nostre voluntariat: dels gairebé 13.000 voluntaris i voluntàries vam passar a disposar de 2.500. Aquesta situació va suposar un gran repte organitzatiu ja que Càritas no va tancar les seves portes.

Gràcies a la sensibilització de la ciutadania i al suport de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya (que engegà una campanya de captació de voluntariat en línia), durant els mesos del desconfinament es van incorporar més de 1.500 persones voluntàries, sobretot joves.

Superada aquesta primera fase de desconfinament, el repte que se’ns plantejava era com promoure la continuïtat d’aquest voluntariat jove que sovint cerca feina o que està estudiant. Una de les iniciatives que ha tingut més èxit és el programa “Càritas Jove” de Càritas Diocesana de Girona que està treballant en l’apropament de les generacions joves a les de més edat i pal·liar la solitud de moltes persones grans que viuen sense companyia als seus domicilis.

Arrel d’aquest treball, “Càritas Jove” va engegar una publicació intergeneracional: “Trenats”. Trenats” és un projecte que combina la redacció jove amb col·laboracions de persones grans. Inclou, entre altres seccions: receptaris, remeis naturals, historietes, tutorials sobre noves tecnologies i entrevistes, i està oberta a noves propostes i col·laboracions. El primer tiratge és de 200 exemplars, es preveu que arribi a unes 30 persones grans de la ciutat de Girona i a més de 30 centres residencials.