Noticia21/12/2023

Un nou Pacte Europeu de Migració i Asil que reforça fronteres i trenca ponts

Càritas lamenta l'aprovació d'un pacte que reforça el control migratori a risc de continuar minvant les condicions de vida i els drets de les persones que migren

Càritas rep amb preocupació l’anunci d’un acord polític entre el Consell i el Parlament Europeu per aprovar un nou Pacte de Migració i Asil. A falta de conèixer i analitzar el contingut íntegre d’aquest paquet legislatiu – a aprovar-se previsiblement en els pròxims mesos – l’acord d’aquesta setmana suposa la culminació d’un procés que reconfigura el sistema europeu comú d’asil fent-lo més inaccessible i menys solidari.

El nou marc normatiu s’ acorda amb una clara prioritat: reforçar el control migratori. Externalitza la gestió migratòria a tercers països amb l’objectiu d’evitar arribades a territori europeu i impulsa procediments fronterers exprés a aquelles persones que sí que aconsegueixin arribar, subjectes a rigorosos controls mentre se’ls priva de llibertat.

La solidaritat entre estats europeus també es veu afectada, obrint la porta al que països defugin de complir amb compromisos d’acollida de persones migrants a canvi d’una contribució econòmica. Al seu torn, inclou clàusules obertes perquè els estats puguin suspendre l’aplicació de garanties procedimentals bàsiques en situacions de crisi, “força major” o “instrumentalització” de les migracions.

Finalitzat durant el període de presidència espanyola de la Unió Europea, el Pacte reforça, a més, un discurs que estigmatitza les persones que migren. Denuncia a més les vies irregulars de migració sense oferir alternatives clares i estructurals perquè les persones puguin optar per vies legals i segures per migrar.

Davant d’aquest escenari, des de Càritas continuarem exigint a les administracions públiques espanyoles i europees un marc legislatiu que prioritzi les vies legals i segures per migrar, tal com reivindiquem en la nostra nota de premsa pel Dia de les Persones Migrants.

«Reiterem la nostra aposta per una societat que acull les persones que migren al nostre país, continuant amb la nostra tasca d’acompanyar les situacions de vulnerabilitat transitòries a un canvi de comunitat, així com denunciant les barreres legals i burocràtiques a les quals s’enfronten», assenyala Diego Fernández-Maldonado, membre de l’equip d’orientació jurídica i incidència política de Càritas Espanyola.

En línia amb les paraules de la Subcomissió Episcopal per a les Migracions i Mobilitat Humana, lamentem l’oportunitat perduda per impulsar unes normes que posin la persona, la seva dignitat i els seus drets inherents al centre d’aquest full de ruta per regular les migracions durant els propers anys.