Noticia17/06/2022

Les Càritas d’Europa es reuneixen a Varsòvia per posar en comú les seves respostes a l’emergència d’Ucraïna

Des de l'inici de l'emergència, les Càritas europees han mobilitzat cap a Ucraïna uns 22,5 milions d'euros i s'ha ajudat més d'un milió de persones

Del 13 al 15 de juny, més de 50 delegats d’organitzacions pertanyents a la xarxa Caritas Europa i la confederació de Caritas Internationalis que donen suport a l’ajuda humanitària a Ucraïna i Polònia han participat a Varsòvia en una reunió convocada per les Càritas de Polònia i Ucraïna  per reflexionar junts sobre l’estat actual de la resposta a la crisi i planificar els propers passos.

El balanç dels primers 100 dies d’activitats d’ajuda desenvolupades dins de la resposta a l’emergència van ser resumits en les sessions del passat dilluns pel P. Vyacheslav Grynevych SAC, director executiu de Caritas-SPES, i Tetiana Stawnychy, presidenta de Caritas Ucraïna, juntament amb experts d’ambdues organitzacions ucraïneses.

“Hi ha un abans i un després de l’inici de la guerra –va explicar Grynevych—, cosa que va provocar que els nostres empremtaen diversos projectes haguésde paralitzar algunes activitats i canviar completament de rumb.  Hem anat reaccionat dia a dia a l’evolució de lasimàlaia. Els empleats de Caritas treballaven en albergs, però alhora pensaven en les seves pròpies famílies i s’enfrontaven  a la necessitat d’evacuar els seus éssers estimats. Gràcies al suport de Caritas a Polònia, vam poder establir una oficina a Varsòvia, per organitzar l’ajuda humanitària des d’allà o, fins i tot, per continuar les operacions a Polònia, si no podíem fer-ho a Ucraïna. Estem fent front a les dificultats, però no estem sols. Comptem amb el suport de la nostra família Caritas”.

Alberg, menjar i assistència mèdica

Des de l’inici de la guerra, més de 500 mil persones han rebut ajuda de Caritas-SPES en capítols com alberg temporal, aigua, aliments i suport mèdic. L’organització gestiona 34 centres d’assistència. També hi ha una línia especial per a persones que necessiten suport material i psicològic. Diàriament,  s’aténmés de 1.200 trucades telefòniques. Els plans de resposta a l’ emergència inclouen un major desenvolupament dels actuals programes i l’ ampliació de l’ assistència als damnificats: més ajuda psicològica per als desplaçats interns, suport per a les persones en les ubicacions temporals i el reforç del centre de trucades.

Gómez de Barreda, responsable de la campanya “Càritas amb Ucraïna”; i Yago Aparicio, tècnic de la Unitat de Suport Tècnic i Ajuda Humanitària.

En aquests moments, Càritas Espanyola estàdonant suport, a través de la campanya “Càritas amb Ucraïna“, el treball humanitari de Càritas Ucraïna i les Càritas de països limítrofs (Polònia, Moldàvia i Romania), cap a on s’han moureja un total de 4.1 milions d’euros.

Brindar refugi segur a les víctimes de la guerra, garantir l’ajuda alimentària i donar suport en l’àrea de l’atenció mèdiques són les tasques que Caritas Ucraïna s’ha proposat per a l’any vinent. Des de l’esclat de la guerra, l’organització ja ha ajudat més d’1 milió de persones.

“Els beneficiaris han rebut més de 664 mil paquets d’aliments i més de 268 mil paquets d’higiene.   S’ha brindat assistència mèdica a gairebé 33 mil persones, refugi segur a 27 mil i es va prestar suport psicològic a gairebé 9 mil persones necessitades”, va explicar Hryhoriy Seleshchuk, cap del departament humanitari de Caritas Ucraïna.

Tetiana Stawnychy,d’Irectora de Caritas Ucraïna, va assenyalar, per la seva banda, que “aunque tots volem tornar a la vida normal, hem de recordar que la guerra segueix colpejant moltes regions del nostre país. Veiem persones necessitades: aquesta és la major motivació per treballar, no només a Caritas, sinó en qualsevol organització humanitària. Ja hem començat a passar d’una resposta d’emergència a una acció planificada. Sabem quines són les necessitats i tractem de respondre-hi”.

En resposta a les crides d’emergència llançades per les dues organitzacions Cáritas a Ucraïna a través de la xarxa Cáritas Internationalis, les Cáritas donantes de dotzenes de països de tot el món han compromès un suport inicial de 4,5 milions d’euros a Caritas-SPES i de  18 milions d’euros a Caritas Ucraïna. El més probable és que el valor de la contribució superi aquestes declaracionsinicials.

Necessitat d’ una solidaritat mundial

La guerra a Ucraïna ha deixat ràpidament de tenir un abast purament regional. El seu caràcter social i polític, juntament amb les conseqüències econòmiques que se sentin i se seguiran sentint arreu del món, incloent projeccions de temes socials i econòmics, així com possibles propostes actuals i futures per a les respostes a aquest conflicte internacional van ser els temes de debat durant la segona part del  trobada, en el marc d’ un fòrum de debat en el qual, a més de P.  Vyacheslav Grynevych i Tetiana Stawnychy, van intervenir María Nyman, sospitageneral de Caritas Europa;  David Thomas, ganesde Programa Mundial d’Aliments per a Ucraïna;  i Bartosz Zbaraszczuk, jefe de l’Administració Tributària Nacional.

Els temes de discussió van incloure la crisi alimentària que s’acosta i els efectes de les cadenes de subministrament en la comunitat internacional més. Les conclusions de l’encenallament es van centrar en la necessitat d’enfortir la cooperació internacional, inclosa la recerca de nous canalsde distribució d’aliments de cara a fer front a les amenaces als subministraments d’aliments des de i cap a Ucraïna causades per la guerra i, en particular, el bloqueig dels ports del Mar Negre.

Delegació de Càritas Espanyola

A la reunió celebrada a Varsòvia hi ha assistit una delegació de l’Àrea de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola, integrada per Rodrigo Sáez, coordinador d’Europa, Àsia i Medi Orient; Carmen Gómez de Barreda, responsable de la campanya “Càritas amb Ucraïna”; i Yago Aparicio, tècnic de la Unitat de Suport Tècnic i Ajuda Humanitària.

En aquests moments, Càritas Espanyola estàdonant suport, a través de la campanya “Càritas amb Ucraïna“, el treball humanitari de Càritas Ucraïna i les Càritas de països limítrofs (Polònia, Moldàvia i Romania), cap a on s’han moureja un total de 4.1 milions d’euros.