Noticia16/11/2020

La ratificació per Espanya de la Carta Social Europea deixa fora una de les seves claus, el Protocol de 1995

Càritas torna a sol·licitar al Govern i al conjunt de les forces polítiques que demostrin el seu compromís real, sense demores afegides, amb la protecció dels drets humans amb l'instrument més eficaç que els garanteix.

 

Cáritas Española aplaudeix l’acord adoptat dimarts passat (10 de novembre) pel Consell de Ministres -en el qual es reprèn la decisió ja aprovada l’1 de febrer de 2019 que no es va poder tramitar a causa de la convocatòria d’eleccions generals- pel qual el Govern disposa la remissió a les Corts Generals de la Carta Social Europea revisada i s’autoritza la manifestació del consentiment d’Espanya per a obligar-se per aquesta Carta, sol·licitant la seva tramitació pel procediment d’urgència.

Tot i la bona notícia que suposa aquesta decisió i la voluntat de Govern de reprendre un assumpte prioritari com aquest per la via d’urgència, Càritas lamenta que, com ja va succeir al febrer de l’any passat, segueixi quedant fora de l’acord la ratificació del Protocol de reclamacions col·lectives de 1995, un instrument clau de la Carta.
Aquesta omissió és especialment greu si es té en compte que en l’acord de Consell de Ministres es diu textualment que “afegeix la possibilitat de subscriure el Protocol addicional (nº3) de 1995 de reclamacions col·lectives, independent de la signatura de la Carta revisada i que Espanya no ratificarà en el present procediment”.

A l’excloure aquest Protocol de procediment parlamentari que ara es reinicia, la ratificació de la Carta Social Europea revisada es converteix en paper mullat al restar visibilitat, exigibilitat i efectivitat dels drets consagrats en la mateixa.

Com assenyalen de manera reiterada els experts, el Protocol rubrica per part de l’Estat signant la seva aposta inequívoca per la protecció dels drets i la garantia del seu compliment, a més d’afegir avantatges addicionals que incideixen directament en qüestions relatives, entre altres, a l’economia processal, a la seva celeritat i a l’enfortiment del paper dels agents i col·lectius socials.

En l’actualitat, aquest Protocol es pot utilitzar en 15 països europeus, entre els quals s’inclouen Portugal, França o Itàlia.

Càritas torna a sol·licitar al Govern i al conjunt de les forces polítiques que demostrin el seu compromís real, sense demores afegides, amb la protecció dels drets humans amb l’instrument més eficaç que els garanteix.