Noticia17/10/2020

“Estratègies i reptes de l’acció social en temps de pandèmia”, la lliçó inaugural de Càritas Diocesana de Lleida amb Pepa Torres

Torres va posar en evidència, a través de diversos testimonis que s’està trobant a la vida real, com s’està “naturalitzant la desigualtat” i va fer una crida a la necessitat de trobar un mercat de treball que “no se sostingui en la immediatesa”.

 

Pepa Torres ha estat l’encarregada de donar la benvinguda al nou curs 2020-21 de Càritas Diocesana de Lleida. Ho va fer amb la ponència “Estratègies i reptes de l’acció social en temps de pandèmia” en què la religiosa, teòloga i activista va fer un repàs exhaustiu de la situació actual i de com aquesta crisi s’està acarnissant, encara més, entre la població amb major vulnerabilitat. Partint de la premissa que “cap ésser humà és il·legal”, Torres va posar en evidència, a través de diversos testimonis que s’està trobant a la vida real, com s’està “naturalitzant la desigualtat” i va fer una crida a la necessitat de trobar un mercat de treball que “no se sostingui en la immediatesa”.

Mitjançant un llenguatge planer, la religiosa va desgranar algunes de les conseqüències que s’estan fent visibles arran de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. Pepa Torres va parlar d’una “societat individualitzada que ha perdut consciència social des de la crisi del 2008” i que necessita recuperar  la màxima que “tota persona té dret a tenir drets”. Torres també va parlar de com l’ètica emocional impedeix superar les adversitats a llarg termini i de la bretxa digital, un fenomen que, a dia d’avui, esdevé un indicador i un factor plausible d’exclusió social per la dificultat d’accés a la xarxa i a les noves tecnologies.

La ponent va demanar urgentment uns serveis socials menys burocratitzats i més accessibles a tota la població, i va denunciar la privatització del sistema de salut en uns moments de màxima complexitat. Aposta per “solucions comunitàries a problemes comunitaris” i per un nou concepte, la “ciutadania”, que ha de posar la cura de les persones en el centre de l’acció. Torres va acabar la seva intervenció amb un missatge d’esperança, apel·lant a què “la dimensió espiritual ens pot ajudar a superar aquesta situació”. La lliçó inaugural es va poder seguir a través del canal de YouTube de Càritas Diocesana de Lleida