Noticia17/10/2020

Dia de l’Alimentació: urgeixen mesures estructurals per a garantir el dret a l’alimentació de les famílies vulnerables

És un moment òptim per a prendre consciència de les causes estructurals que impedeixen a milers de famílies al nostre país accedir de forma plena a aquest dret.

 

La pandèmia a la qual estem assistint ha intensificat les situacions de vulnerabilitat que vivien moltes famílies a Espanya i que afecta seriosament a l’accés a drets bàsics com el de l’alimentació.

Per Càritas, la celebració, el 16 d’octubre, del Dia Mundial de l’Alimentació, és un moment òptim per a prendre consciència de les causes estructurals que impedeixen a milers de famílies al nostre país accedir de forma plena a aquest dret, al que l’actual pandèmia afegeix noves dificultats. 

Com alertava l’entitat  fa uns mesos a la llum de les dades obtingudes de la Consulta sobre l’impacte de la COVID-19 a les Càritas Diocesanes de tot Espanya, des de la irrupció de l’emergència sanitària i la declaració de l’Estat d’alarma el passat mes de març , es constata un increment del 77% el nombre de demandes d’emergència rebudes pel conjunt de la xarxa confederal de Càritas a tot Espanya i d’un 57% en el de persones ateses.

En aquesta mateixa línia, la garantia de l’accés al dret a l’alimentació té també un origen estructural, com són l’atur i la precarització laboral, o els preus abusius en lloguers / compra d’habitatges (el 33.6% de les famílies en situació d’exclusió tenen despeses excessives en l’habitatge). Això vol dir que, un cop descomptades les despeses fixes d’habitatge (lloguer o hipoteca, subministraments, etc.), aquestes famílies en situació vulnerable i amb recursos limitats queden per sota del llindar de pobresa, amb un accés a l’alimentació molt precari.

No tenir assegurat el dret a l’alimentació té repercussions importants per a tota la població: el 17,9% de les famílies han reduït les despeses en alimentació, el 7,7% no porten una dieta adequada i el 36% han reduït la seva despesa en vestit i calçat, tot això derivat de problemes econòmics.

A Càritas, i tot i la situació generada per l’aparició de la Covid-19, aposten pel dret a l’alimentació, alineada amb una política estructural i coordinada que faciliti el canvi d’estructures. Es tracta de dignificar la resposta a aquesta necessitat bàsica de tantes famílies i que per Càritas es basa en aquestes claus: dignitat; autonomia i llibertat; inclusió i sostenibilitat.