Noticia21/06/2022

Càritas secunda la crida de Càritas Europa a garantir vies i la integració de les persones que busquen refugi a la UE

Les persones sol·licitants de protecció internacional a Espanya tarden mesos a la policia.

Amb motiu del Dia Mundial del Refugiat, Càritas se suma  a la crida de Càritas Europa a garantir vies segures, una recepció digna i suport per a la integració de totes les persones que busquen refugi a la UE,  independentment del seu país d’ origen. Com demostra la resposta positiva als qui fugen  d’Ucraïna, on hi ha voluntat  política, hi ha un camí.

A nivell mundial, més de 100 milions de persones, una xifra rècord que representa l’1% de la població mundial, han sigut desplaçades per la força en el que va de 2022 a  causa de conflictes, violència, violacions de drets humans i persecució en països com Etiòpia, Burkina Faso, Myanmar, Nigèria, Afganistan, Ucraïna o la República Democràtica del Congo. La gent no pren la decisió de deixar el seu país d’origen a la lleugera.  Més aviat, sovint  és una qüestió de supervivència.

“Els meus fills a Somàlia sempre parlen de les explosions i atacs terroristes que encara persisteixen 30 anys des de l’inici de la guerra. Per això vinc a Bèlgica i m’agradaria portar-los (als meus fills) aquí”, assegura Ali Adan Osman, sol·licitant d’asil  a Bèlgica, que rep assistència de Caritas Bèlgica.

“Quan em vaig adonar que la meva filla tenia por de sortir del soterrani a Kyiv per menjar a la nostra cuina, em va prendre només uns minuts decidir deixar Ucraïna”, Yevheniia Bondarenko , empleat en la línia d’ ajuda telefònica de Caritas Bèlgica per a Ucraïna.  A tot el món, més d’1,5 milions de persones necessiten reassentament, una eina vital per portar els refugiats a un país on rebran protecció a llarg termini.  No obstant això, només uns 20.000 refugiats van ser admesos a la UE el 2021 mitjançant reassentament o admissió per raons humanitàries.

Fem una crida  als països europeus perquè augmentin el reassentament i permetin camins més segurs cap a Europa. Es tracta d’una qüestió de solidaritat mundial, ja que els països propers a les zones de conflicte han estat acceptant  gairebé el 90 % dels desplaçats del món durant anys, malgrat els nombrosos  desafiaments interns, que només han empitjorat per la creixent inseguretat alimentària i els desafiaments de la cadena de subministrament vinculats a la guerra a Ucraïna.

“Les tanques no poden convertir-se en la norma”

“Els murs i tanques a les fronteres no poden convertir-se en la norma. Les persones en situació de mobilitat no han de ser percebudes com una amenaça, i les devolucions a les nostres fronteres  s’han d’aturar immediatament. En canvi, instem els líders europeus a brindar una resposta humana a tots, aprofitant la resposta de benvinguda als desplaçats d’Ucraïna”, afirma María Nyman, secretària general de  Càritas Europa.

La resposta sense precedents i el gest polític immediat de solidaritat cap als qui fugen de la guerra  a Ucraïna inspiren l’esperança que, quan hi ha una política, es poden fer esforços increïbles  per facilitar  l’accés  a la protecció i donar suport a la plena participació dels refugiats en la societat, en consonància amb els valors de la UE. Un refugiat és un refugiat, i aquest no és el moment de reduir el compromís d’Europa amb la protecció dels refugiats.

Desplaçaments massius a Burkina Faso

La inseguretat a Burkina Faso està provocant desplaçaments massius  tant dins com fora del país.  Ja el 2021, la xifra de persones que van fugir de les seves llars per la violència, es va incrementar en un 50% respecte a l’any  anterior, avui és considerada com una de les crisis més ràpides en termes de  degradació del context de seguretat i desplaçaments de persones innocents i vulnerables.

Com a conseqüència de l’alarmant situació que pateix la gran part del país, la comunitat internacional denuncia que la crisi humanitària a Burkina Faso és més preocupant que mai, i més de 3 milions de persones necessiten ajuda  de forma urgent. “La crisi en aquesta regió no s’ha d’abordar  només quan sigui estratègicament convenient, o quan un país del Sahel estigui al centre  d’atenció dels mitjans.  La comunitat internacional té el deure d’alleujar el sofriment humà, ja sigui que afecti a prop de casa o no”, recorda Marie-Hélène Bellangeon, coordinadora d’Àfrica a l’àrea  de  Cooperació   Internacional.

Càritas Espanyola segueix donant suport a OCADES-Càritas Burkina en els seus esforços per alleujar el patiment de les persones desplaçades més vulnerables. OCADES encadena projectes d’acció humanitària, l’últim que acaba de sortir a principi de juny, per pal·liar no només els efectes dels conflictes sinó també per a totes aquelles persones que deguda a la crisi alimentària es veu obligada desplaçar-se per buscar el mínim per subsistir.

Etiòpia, el tercer país africà amb més refugiats

Etiòpia és el tercer país d’Àfrica que més refugiats i sol·licitants d’asil hostatja, amb gairebé 850.000 persones registrades procedents principalment del Sudan del Sud, Somàlia i Eritrea.  A més, l’empitjorament de la situació interna d’Etiòpia a  causa del conflicte a  la regió nord-catalana de Tigray ha portat amb si  un increment considerable en el nombre de persones etíops desplaçades internament , la xifra del qual  s’ha duplicat, passant de 2,1 milions de persones el 2020 a 4,2 milions el 2022.

Càritas Etiòpia, amb el suport de Càritas Espanyola i altres membres de la xarxa internacional Càritas, està duent a terme una resposta d’emergència per contribuir a fer front a les necessitats humanitàries més urgents de la població, els qui es troben en situació d’extrema vulnerabilitat no només per les conseqüències del conflicte armat sinó també per la intensa sequera a la qual s’enfronta  actualment la regió del Corn d’ Àfrica.

RDC, el país amb més desplaçats interns del món

La República Democràtica del Congo és des de fa anys el país amb major nombre de desplaçats interns del món,  a causa d’un conjunt de crisis complexes i prolongades que afecten i que estan fora del focus de la comunitat internacionalment i, particularment, dels mitjans de comunicació espanyols. A data de març de 2022, aquesta xifra estava en 5,97 milions de persones, de les quals un 87% fuig d’enfrontaments entre  grups  i armats i exèrcit i de la violència que aquests   provoquen a les poblacions civils.

Paradoxalment l’Est de la República Democràtica del Congo, sent una de les zones amb millor potencial agrícola no només del país sinó de tota l’Àfrica, és, també la zona amb majors nivells d’alerta per inseguretat alimentària, ja que els desplaçaments constants i la inseguretat impedeixen el bon desenvolupament de les activitats productives.

Càritas Espanyola, a través de la Càritas local, treballa per la millora de la situació de violència en zones afectades de la mà de la societat civil local i les autoritats;  a més, organitza les famílies en zones d’arribada perquè la presència de desplaçats no produeixi noves tensions i assisteix a les poblacions desplaçades més necessitats amb queviures i articles de primera necessitat .

Situació dels refugiats a Espanya

En relació a la situació al nostre país, Càritas Espanyola urgeix a donar suport i accés als migrants que tarden mesos  a obtenir una cita a la policia per poder demanar protecció internacional. “És necessari a més donar suport i prestacions als ciutadans ucraïnesos acollits per famílies ucraïneses o espanyoles que gaudeixen de protecció temporal però no tenen cap accés als  beneficis socials en els mateixos termes  que les persones acollides en centres”, subratlla María Segurado, de l’equip d’Incidència Política de Càritas Espanyola.