Noticia12/04/2022

Càritas Espanyola se suma al missatge de condolences de Caritas Internationalis per la mort de dues treballadores de Càritas a Mariúpol

Més de 352.000 ucraïnesos han estat atesos des de l'inici del conflicte dins i fora del país

Càritas Espanyola s’ha sumat aquest dimarts al missatge de condolències de Caritas Internationalis per la mort dues treballadores de Càritas Ucraïna a Mariúpol.

“Aquesta dramàtica notícia deixa la família de Càritas horroritzada i commocionada. Ens unim al dolor i al sofriment de les famílies i dels nostres companys de Càritas Ucraïna que estan vivint una tragèdia”. Amb aquestes paraules, el secretari general de Caritas Internationalis, Aloysius John, expressa el dolor de la Confederació davant la notícia de la mort de dues treballadores de Càritas Ucraïna a Mariúpol.

Malgrat que l’atac s’ha conegut en les últimes hores, és probable que tingués lloc el passat 15 març quan un tanc va disparar contra l’edifici del centre de Càritas a Mariúpol, matant els dos membres del personal i cinc dels seus familiars. En aquest moment, a causa de l’absència de comunicació amb la ciutat de Mariúpol i la falta d’accés a les instal·lacions del centre de Càritas, l’oficina nacional de Càritas Ucraïna encara no compta amb elements suficients per determinar què va succeir i continua recopilant informació. Presumptament, el personal de Càritas i les seues famílies es van refugiar en el centre durant el bombardeig.

“Caritas Internationalis reitera la seva incessant crida a la pau, com ho està fent des de fa 48 dies”, assenyala John. “El ‘martirio’ a Ucraïna, com l’ha anomenat el papa Francisco, s’ha d’aturar, i s’ha d’aturar ara. La comunitat internacional ha de fer l’impossible per frenar aquesta massacre d’immediat. Cal donar-li una oportunitat a la pau. El conflicte armat i la violència no són la solució. S’ han de salvaguardar les vides humanes i defensar la dignitat humana. S’ha de garantir la seguretat dels civils”, afegeix.

La Confederació de 162 organitzacions de Càritas nacionals a tot el món també condemnen la violació generalitzada del dret internacional humanitari en diverses zones d’Ucraïna.

Des del començament del conflicte, les dues Càritas presents  al país -Càritas Ucraïna i Caritas-Spes- han estat al costat de la gent i han brindat assistència humanitària per salvar la vida d’unes 600.000 persones. “Càritas Ucraïna i llestes dels països veïns continuen brindant assistència vital a la població i als refugiats que fugen de la guerra.  Estem profundament agraïts a tots els treballadors i voluntaris de Càritas que continuen incessantment servint a les persones necessitades, fins i tot a risc de les seves pròpies vides”, agrega Aloysius John.

La presidenta de Càritas Ucraïna, Tetiana Stawnychy, demana honrar la memòria de les víctimes. “Necessitem la seva solidaritat i oracions per les famílies que pateixen, per tota la comunitat de Càritas Ucraïna”, assenyala.

Mariúpol es troba entre les tres regions del país amb una situació humanitària més crítica.  Des que va començar el conflicte, Càritas ha atès més de 352.000 persones, moltes d’elles dins d’Ucraïna.  Només en aquell país es reparteixen diàriament més de 4.000 àpats.  Les Càritas nacionals als països veïns, inclosos Polònia, Hongria, Eslovàquia, Romania i Moldàvia, estan en primera línia per ajudar els milions de refugiats.

Càritas i l’ Església es troben entre les poques organitzacions que queden al costat de la població ucraïnesa, i la seva presència de base els permet arribar fins i tot a zones de conflicte molt remotes.