Noticia05/09/2023

Càritas alerta sobre l’infrafinançament que pateixen moltes crisis humanitàries oblidades

Càritas és present des de fa anys a Malí, Sudan del Sud, República Democràtica del Congo, Haití o Burkina Faso, països on les poblacions afectades no reben prou ajuda internacional.

Les necessitats humanitàries mundials estan en el seu punt més alt. La guerra a Ucraïna accelera la crisi alimentària i energètica mundial. Malalties des del còlera fins a la COVID-19 es continuen cobrant vides i pertorben les economies. La crisi climàtica està causant sequeres mortals i inundacions sense precedents: el Corn d’Àfrica està suportant una cinquena temporada de pluges fallida consecutiva i les inundacions rècord han submergit aldees senceres i collites a Nigèria i Pakistan.

La fam assoleix nivells rècord a nivell mundial (45 milions de persones a 37 països corren el risc de morir de fam), especialment en països com l’Afganistan, Etiòpia, Haití, Somàlia, Sudan del Sud o Iemen. En cada crisi humanitària, les dones i les nenes són les més afectades per la pobresa i la fam: es calcula que 388 milions de dones i nenes viuen en la pobresa extrema.

Per al 2023, segons l’OCHA (Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris), es preveu que 339 milions de persones necessitaran ajuda humanitària i protecció (un augment de 65 milions des de principis de 2022) a 69 països. El nombre de persones desplaçades internes i refugiades continua el seu augment constant, assolint un rècord de 103 milions.

“Les xifres mostren un desequilibri de finançament entre les crisis humanitàries, amb la crida d’Ucraïna que està cobert gairebé al 90%, mentre que altres ‘crisis oblidades’ estan significativament infrafinançades, com la de Malí, Sudan del Sud, Haití, República Democràtica del Congo (RDC) o Burkina Faso; contextos humanitaris en els quals Càritas Espanyola sí que està present des de fa anys”, assegura Laure Salies, referent d’Acció Humanitària de l’Àrea de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola.

Càritas Espanyola en les Emergències i l’Acció Humanitària, se centra en les persones més vulnerables, les últimes i no ateses, tractant d’acompanyar-les per aconseguir reduir la seva vulnerabilitat davant desastres naturals, epidèmies i/o conflictes armats, incrementar la seva resiliència i obrir oportunitats per a la reconstrucció i rehabilitació després de la fase d’emergència, segons l’enfocament triple nexe Acció Humanitària,  Desenvolupament i Pau. I tot això, sota el model d’acció de Càritas Espanyola, que sempre té al centre l’enfortiment de capacitats de les organitzacions locals, en el nostre cas, les Càritas Nacionals i/o diocesanes dels diferents països en els quals intervenim.

Al llarg de l’any 2022, el pressupost compromès per Càritas Espanyola per fer front a aquestes crisis humanitàries va ascendir a més de 6 milions d’euros. Especial rellevància ha tingut la resposta humanitària  a Ucraïna i als països limítrofs com ara Romania o Moldàvia.

A més de la guerra a Ucraïna, han estat altres moltes les actuacions humanitàries dutes a terme per Càritas Espanyola en diferents àmbits i contextos de crisi oblidades, en una atenció humanitària multisectorial que va des de l’assistència alimentària, allotjament i productes no alimentaris, aigua, sanejament i higiene, protecció o salut.

A través dels seus projectes d’Emergència i Acció Humanitària, Càritas Espanyola brinda assistència humanitària i protecció a les persones desplaçades internes i refugiades pels conflictes i la inseguretat alimentària al Sahel (Malí i Burkina Faso) i al Sudan del Sud; a les famílies desplaçades per la violència a la província de Cabo Delgado (Moçambic),  a la regió de Tigray (Etiòpia), i a la província de Kivu Sud (República Democràtica del Congo); a les víctimes del conflicte armat i a la població migrant i refugiada veneçolana  a Colòmbia; a les persones refugiades Rohingyas a Bangladesh; a la població refugiada i d’acollida vulnerable al Líban; i a les comunitats afectades pel conflicte entre Armènia i Azerbaidjan.

Càritas Espanyola atén també les poblacions afectades pels desastres naturals, com és el cas de la tempesta Fiona a República Dominicana, les pluges torrencials producte del cicló Yaku a Perú, o el terratrèmol de Turquia.

Des de Caritas Española i en el Dia Mundial de l’Assistència Humanitària, reafirmem el nostre compromís d’estar a prop de les persones més necessitades i “oblidades” del planeta. Gràcies al treball de les nostres Càritas Nacionals i al suport de la societat espanyola, seguirem afrontant els desafiaments humanitaris que vagin succeint, com a conseqüència dels conflictes armats, dels efectes del canvi climàtic, de la crisi alimentària, o de qualsevol catàstrofe que pugui succeir.