Noticia11/07/2023

Càritas activa al costat de l’AECID la seva acció humanitària davant la crisi de desplaçats a Armènia

La intervenció se centrarà en la protecció i suport econòmic a les famílies afectades pel conflicte de Nagorno Karabaj.

Càritas Espanyola ha activat al costat de l’Oficina d’Acció Humanitària de l’Agència Espanyola de Cooperació (AECID) el conveni d’emergència humanitària davant la crisi que pateixen les persones més vulnerables a Armènia. La intervenció se centrarà en la protecció i suport econòmic a través de l’entrega de diners en efectiu a les famílies desplaçades pel conflicte de Nagorno Karabaj a les províncies armènies de Syunik i Vayots Dzor.

L’AECID aportarà un import de 145.952,40 euros dels 172.283,46 euros del pressupost total de la intervenció. La resta serà cofinançat per Càritas Espanyola. La iniciativa, el termini d’execució de la qual serà de sis mesos, contribuirà a satisfer les necessitats bàsiques, de protecció, resiliència i prevenció davant emergències de 3.658 llars en les dues comunitats, unes 14.915 persones en total.

La intervenció serà possible mitjançant la participació de Càritas Armènia, que lliurarà diners en efectiu a 400 famílies vulnerables i/o en situació d’emergència (salut, discapacitat o altres situacions complexes).

Elevat nivell de necessitats

“Treballem en comunitats properes a la frontera, que han patit molts danys, comunitats amb alta presència de desplaçats, i que tenen un elevat nivell de necessitats socials sense cobrir”, comenta Carmen Gómez de Barreda de l’equip de Cooperació Internacional de Càritas Espanyola.

En el marc d’aquest programa d’acció humanitària, les famílies amb necessitats urgents es valoraran segons criteris de nivell d’ingressos, situació de desplaçats en la família, membres amb diversitat funcional, condicions d’allotjament, nombre de persones vivint sota el mateix sostre, grandària familiar i nivell de necessitats bàsiques cobertes (menjar, aigua, estris domèstics i higiene).

Bloqueig al corredor de Lachin

Des de desembre de 2022 hi ha un bloqueig al corredor de Lachin, l’única carretera que connecta la regió de Nagorno-Karabaj amb Armènia. El bloqueig manté aïllat 120.000 civils, que depenen d’aquesta comunicació per satisfer les seves necessitats bàsiques. Més de 1.000 adults i gairebé 300 menors que han sortit de Nagorno-Karabaj, no poden tornar. Es calcula que uns 30.000 menors, 20.000 majors i 9.000 persones amb diversitat funcional estan en risc de fúria.

Les conseqüències humanitàries d’aquest bloqueig són enormes. La provisió d’ energia bàsica, menjar i medicines s’ ha reduït dràsticament. Previ al bloqueig, 400 tones diàries d’ajuda humanitària arribaven a través d’aquest corredor a Stepanakert (la capital de la regió). Aquesta xifra ha baixat a 33 tones/ dia, segons diverses fonts.

Fins ara, aquesta situació de conflicte i violació de tractats i drets internacionals arreplega un alt nombre de desplaçats interns i es tem que el nombre augmente si la zona es manté aïllada pel bloqueig.

Càritas Espanyola col·labora amb Càritas Armènia des de la dècada dels 90. Des de principis de la dècada dels 2000, la col·laboració i suport estratègic s’han centrat i dirigit a programes de suport domiciliari i atenció a majors; desenvolupament rural (economia solidària); enfortiment institucional i organitzatiu; programa de migrants laborals; i suport a l’emergència de Nagorno-Karabaj.