EMERGENCIA

Càritas amb Amèrica Central

Apoyamos a la población afectada por dos devastadores huracanes.

Donar

Emergència per huracans ETA i IOTA

Entre el 01 i el 16 de novembre, la regió es va veure afectada per dos fenòmens naturals, els huracans Eta i Iota, que van impactar en diversos països centreamericans. Des de 1998 amb el Mitch, no es vivia una situació similar en precipitacions, vents, inundacions i esllavissades de terres.

El 3 de novembre, l’huracà ETA, de categoria 4, va entrar pel Sud de Puerto Cabezas, a Nicaragua convertint-se immediatament una de les tempestes més ferotges que han colpejat Amèrica Central en els últims 20 anys.

Per agreujar encara més la situació, l’huracà Iota, de categoria 5, va colpejar el 16 de novembre, les illes caribenyes de Colòmbia, San Andrés i Providencia. El 17 de novembre va tocar terra a la costa nord-est de Nicaragua com un huracà de categoria 4, amb vents sostinguts de 250 km / h. Encara Iota es va afeblir a mesura que avançava cap a l’interior, la seva onada ha causat fortes pluges, el que ha provocat inundacions i esllavissades de terra que amenacen la vida en zones de Colòmbia, Hondures, Nicaragua, Guatemala, Belize, El Salvador, Costa Rica i Panamà.

Nicaragua

Situació actual

Les necessitats immediates són: reparació d’habitatges, aigua, aliments, articles d’higiene i material per a prevenció de COVID.

L’aigua per a consum s’obtenia a través d’un sistema anomenat “aigua de sostre”, que consisteix en la recollida d’aigua de pluja en canals i cisternes que ara han desaparegut. També es comptava amb pous artesanals ara contaminats per excrements de persona i animals, escombraries i animals morts.

Els mitjans de vida, severament destruïts inclouen, en les comunitats costaneres, pots, motors i aparells de pesca.Los cultius com plàtans, yuca i fruiters van ser arrasats especialment a la zona d’impacte. Igual destí van tenir les seves aus de pati, porcs i caps de bestiar. Tota aquesta condició posarà en crisi la seguretat alimentària en tota la zona que va recórrer l’huracà.

La nostra acció

Atenem a 600 llars a la zona de l’Litoral Sud de Puerto Cabezas i la zona alta de el departament de Jinotega i Nova Segòvia, que inclou els municipis de Bocay, Wiwili i Wamblan.

 • Distribució d’arròs, farina de blat, oli vegetal, fesols, sucre i sal: Destinat a les famílies afectades per ambdós huracans, establint horaris i llocs adequats per al lliurament en la seva pròpia comunitat per evitar el desplaçament a centres urbans. La selecció de comunitats ja ha estat prèviament realitzada mitjançant el sondeig ràpid realitzat amb el suport de la xarxa promotors comunitaris amb què compten les Càritas Diocesanes. El lliurament es farà sota un estricte ús dels protocols de seguretat i protecció per evitar el risc de propagació de l’COVID-19.
 • Distribució de kits d’higiene i botes d’hule: Es lliurarà un kit d’higiene bàsic a cada família destinatària de el projecte amb el propòsit de minimitzar els riscos de malalties de respiratòries, estomacals i de la pell. La demanda d’aigua per a consum humà és molt fort i requereix de molta inversió per a la seva purificació ja que les fonts tradicionals d’aigua estan arrasades. Els kits d’higiene inclouen recipients amb aixeta amb capacitat de 20 litres i recipients de la mateixa capacitat per al trasllat o emmagatzematge. També inclou clor per a la purificació.
 • Prevenció de la COVID19: es lliura sabó, gel hidroalcohólico i mascaretes. Realitzem sensibilització per ajudar a prevenir el contagi en les comunitats més aïllades i que menys coneixement tenen de la pandèmia.

Guatemala

Situació actual

A Guatemala tots dos huracans han deixat gran part del territori nacional amb inundacions per sobre de 4 metres d’alçada. La quantitat de pluja que s’esperaven en un mes, va caure en poques hores d’un mateix dia, provocant desbordament de lleres de rius, saturació de sòls, destrucció d’infraestructura viària i pèrdua de vides humanes per esllavissades.

S’estima que 1,2 milions de persones han estat afectades, el que representa un 7% de la població total que ara s’enfronta a:

 • Deficient xarxa de serveis d’aigua, sanejament i higiene, així com destrucció d’habitatges i mitjans de vida.
 • Manca d’ingressos económicosy mercat laboral altament precari, amb un gran percentatge de persones, especialment població indígena i dones, que subsisteixen de l’economia informal.
 • Limitada cobertura dels serveis de salut.
 • Perduda de mitjans de vida, collites i animals per garantir la ingesta adequada d’aliments.

La nostra acció

El projecte beneficiarà 500 llars de comunitats rurals de l’Municipi de Chisec (Departament d’Alta Verapaz).

Dóna-la situació de necessitat immediata, la mesura més viable per a una resposta inicial és el lliurament en espècie. Aquesta modalitat pretén evitar que les famílies hagin de desplaçar llargues distàncies on es poden fer efectives les transferències econòmiques o bescanvi de cupons (ja que molts productes només es trobarien en les capçaleres municipals), a més de considerar el poc o nul accés a el sistema financer i la dificultat per a l’accés a mercats, per la paralització de l’transport públic.

La intervenció planteja realitzar les següents entregues:

 • 1 kit de aliments compost per arròs, fesols, pasta, farina reforçada amb proteïnes, oli, sucre, sal, civada, tonyina enllaunat i llenties.
 • 1 kit d’higiene, sanejament i protecció per a prevenció de la COVID-19 que inclou productes per a la higiene personal i de protecció enfront de la COVID-19, així com productes per a la desinfecció i sanejament a la llar.
 • 1 lliurament de ecofiltros. Les condicions de la inundació de terres, les inundacions a les zones de recàrrega hídrica, rius i pous artesanals que proveïen d’aigua apropiada per al consum humà, estan contaminats i posen en risc la salut de les famílies. Per facilitar l’accés a aigua lliurament 1 ecofiltro per família.

Honduras

Situació actual

Hondures té una de les taxes de pobresa més altes d’Amèrica Llatina i el Carib (54,8%), una xifra que l’ONU estima que pot arribar fins al 57,8%.

Des de març, Hondures s’ha vist molt afectada per l’emergència de la COVID-19, superant els 106.000 casos totals i més 2.877 morts fins al mes de novembre de 2020. La pandèmia es produeix immediatament després de l’pitjor brot de dengue registrat en la seva història.

L’impacte de tots dos huracans afecta més de 3 milions de persones en diferents departaments de país.

Les àrees d’inundació s’estenen en al menys 200 km. quadrats a la Vall de Sula i constitueixen greus amenaces de contaminació física, química i biològica dels recursos hídrics subterranis de la zona.

La nostra acció

Atenem 600 famílies del departament de Colon en els municipis i masos de Tocoa, Saba, Sonaguera i Balfate, un total de 2.400 persones són beneficiàries directes.

L’ajuda consisteix en lliurament en espècie d’aliments i materials de primera necessitat. Aquest lliurament en espècie possibilita minimitzar les possibilitats de contaminació ja que els kits es rebran d’un sol proveïdor. Les caixes a l’engròs rebudes amb els productes portaran un procés de desinfecció per part de l’equip tècnic de el projecte i voluntaris, que també complissin amb les mesures personals de protecció (mascareta, guants, bata), d’higiene (correcte rentat de mans) i de desinfecció.

 • Kit d’aliments: està integrada per aquells essencials per a l’alimentació de la família, considerant les característiques de la dieta local. La ració té una durada mitjana de 3-4 setmanes per a una família de cinc membres i inclou: arròs, fesols, farina de blat i blat de moro, oli, sucre, mantega, cafè, sal, pasta, consomé i sardines.
 • Kit d’higiene i desinfecció compta amb gel hidroalcohòlic, sabó de bany, de cuina, per a la bugada i bactericida, clor i mascaretes.
 • Kit de rehabilitació: làmines de zinc, ciment, fusta, claus, varetes, accessòria i elèctric i eines. Tot això en funció dels danys de cada habitatge.

Necessitem la teva ajuda urgent, dóna ara

Kit de alimentos

Kit de higiene y prevención de coronavirus

Kit de rehabilitación de viviendas