EMERGENCIA

Càritas amb Moçambic

Apropa’t a la terrible situació que viu el país amb les recents inundacions

Donar

Necessitem la teva ajuda urgent per donar suport a les famílies afectades

Han passat tan sols quatre mesos i la calma o la sensació d’haver cobert les necessitats no ha arribat encara a les Càritas diocesanes de Beira, Chimoio, Quelimane i Pemba.

Han estat mesos d’una activitat frenètica, de treball a contrarellotge, on s’han bolcat a parts iguals, la dedicació i l’amor per poder arribar a restablir la dignitat de les persones afectats pels dos ciclons, Idai i Kenneth.

Però queda molt per fer, es necessita i seguirà necessitant assistència per poder assolir una vida digna. S’ha invertit molta energia, temps i s’han aportat habilitats que es van sumar per arribar als llocs més difícils i així aconseguir salvar i ajudar a germans i germanes que havien perdut l’esperança de viure després de setmanes d’aïllament.

Ara, quan el focus d’atenció desapareix, necessitem la teva ajuda més que mai

Al juliol es va fer una crida per aconseguir finançament per a aquesta nova fase en què començar la reconstrucció, sobretot per recuperar les llars i mitjans de vida amb què la població pugui estar preparada per sembrar a l’octubre/novembre, que és quan començarà l’època de pluges i es podrà tornar a treballar la terra, encara que moltes zones de cultiu no podran tornar a produir en anys ja que els fangs que van arrossegar les inundacions han cobert fins a dos metres de terra infèrtil el que abans eren machambas (terres de cultiu). Això planteja un nou repte de reubicació de poblacions completes i fa que sigui necessari reforçar les accions per assegurin les correctes fonts d’alimentació i nutrició.

 

En els primers moments les ajudes es van distribuir amb moltes dificultats a causa dels problemes per arribar a les zones més afectades i es van organitzar albergs d’emergència, la majoria a escoles. La necessitat més urgent se centra a aconseguir allotjament a milers de famílies desplaçades que ho han perdut tot per la força dels vents i les inundacions.

El còlera i la malària, endèmics a les zones afectades, tenen un risc de propagació molt alt. L’accés a serveis de salut és molt limitat perquè molts d’ells furs destruïts pels ciclons.

Resposta a l’emergència

Les nostres Càritas germanes han assistit amb subministrament d’aigua neta, higiene i sanejament, aliments, refugi, cuina, kits familiars, llavors i altres materials agrícoles. S’han rehabilitat alguns pous, distribuït aigua i roba.

Gràcies a la resposta de Càritas, organitzada a través de Caritas Internationalis, en el primer mes es va poder atendre amb ajuda alimentària, refugis d’emergència, kits d’higiene i kits de cuina a prop de 14.000 persones de la regió centre (Beira, Quelimane i Chimoio) afectada pel primer cicló. La coordinació des de l’oficina nacional amb les Càritas afectades ha estat incessant, mantenint al seu torn una comunicació i coordinació continua i molt activa amb els organismes internacionals.

Aquest mateix pla d’actuació s’està replicant a la zona nord on hi ha més presència d’organismes internacionals. Les autoritats juntament amb els organismes actius a la zona, van coordinar i van actuar ràpidament enfront de l’amenaça del segon cicló, evacuant poblacions completes de les zones més inundables. Aquestes mesures preventives van evitar pèrdudes humanes pel mecanisme d’evacuació a albergs més segurs. En un d’aquests albergs, l’Església de Pemba, més de 1.000 persones van trobar refugi durant el pas del cicló.

Les prioritat en les dues zones es centren en purificar l’aigua i l’atenció sanitària a una població castigada, sense llar ni mitjans de vida per als pròxims mesos.

Les ja deficients carreteres amb què comptaven aquestes poblacions han desaparegut del tot en alguns llocs i això genera moltes dificultats per al transport.

1.850.000 persones afectades

109.000 persones desplaçades

36.747 habitatges destruïts

500.000 hectàrees de terreny negades

Cáritas Española, i amb ella la confederació, acompanya des del primer moment les accions que s’han posat en marxa des de Càritas Moçambic i treballarà en els propers mesos en l’elaboració d’un pla de reconstrucció per reconstruir les llars, recuperar els mitjans de vida i tornar l’esperança que els ciclons han ofegat.

Ajuda urgent

Recolza la distribució d’aliments

També pots col·laborar en aquests comptes bancaris:

Santander: ES77 0049 6791 7629 1600 0391

CaixaBank: ES46 2100 5731 7102 0028 5447