Llibre El tron i l’altar. Política i religió a la Catalunya contemporània
Aquesta obra està coordinada per Jaume Dantí i recull quatre interessant aportacions històriques de Lluís Ferran Toledano, Hilari Raguer, Jordi Figuerola i Maria del Mar Griera.
A través dels seus estudis, els autors cerquen, com diu Jaume Dantí, “trencar amb la simplificació de certs plantejaments historiogràfics, anàlisis poc aprofundides i interpretacions limitades i fins interessades”.
Lluís Ferran Toledano afirma que el mite segons com més modernitat, més secularització, o com és racionalitat, menys presència del sagrat, és discutible.
Ens mostra com van ser les relacions entre l’Església i la revolució liberal, la participació d’eclesiàstics catalans a les Corts de Cadis i la empremta que va tenir el carlisme a Catalunya, entre altres temes.
L’estimat P. Hilari Raguer ens deixa una profunda reflexió entorn les relacions de l’Església Catòlica i la Guerra Civil, a través dels pensaments i les acciones efectuades per dos cardenals catalans: el cardenal Isidre Gomà i el cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer. També copsa la posició del Vaticà al llarg de la República i la Guerra Civil.
Jordi Figuerola s’endinsa en les relacions entre l’Església catalana i el franquisme, i ho fa plantejant: Església de Franco? Església franquista? O bé Església durant el franquisme?
L’autor ens parla de les represàlies polítiques i socials, de la relació de l’Església catalana amb el món obrer, els conflicte polítics amb la dictadura, i com s’anà produint un canvi donant pas a una Església en transformació.
Finalment, Maria del Mar Griera efectua una interessant mirada sociològica a la política i la religió a la Catalunya del segle XX, il·lustrant-nos sobre una part desconeguda de les minories religioses durant el franquisme, i efectuant una fotografia actualitzada.
Jaume Dantí i Riu (coord.) (2019).
Barcelona: Viena Edicions i Fundació Joan Maragall Cristianisme i Cultura. Prof.
Luis Miguel Luna. Universitat Ramon Llull