Càritas Tenerife ha acompanyat més de 3.300 persones en complir-se el segon aniversari de l’erupció del volcà de La Palma
Dos anys després de la tragèdia, algunes persones continuen recorrent a Càritas a causa de la falta de resposta de les administracions públiques o la insuficiència de les ajudes rebudes
Aquest dimarts 19 de setembre es compleixen dos anys de l’inici de l’erupció del volcà de “Tajogaite” a La Palma. Una tragèdia natural que va afectar més de 7.000 persones i que va destrossar més de 2.600 edificacions i gairebé un centenar de quilòmetres de carreteres a l’illa. Vint-i-quatre mesos després d’aquell tràgic dia, Càritas Diocesana de Tenerife continua atenent i acompanyant persones afectades, moltes de les quals van perdre els seus habitatges i tots els seus mitjans de vida. En concret, fins al moment s’han produït més de 3.700 atencions i són 1.300 les famílies i 3.300 les persones (entre elles 720 menors) que van rebre algun tipus d’ajuda de l’entitat, gràcies a les aportacions rebudes en el marc de la Campanya d’Emergència i Solidaritat amb l’Illa.
Moltes d’aquestes famílies són ateses periòdicament i continuen sent acompanyades actualment per la institució, mentre que altres van acudir en els últims mesos per primera vegada a causa de la falta de respostes de les administracions públiques, o davant la insuficiència de les ajudes rebudes.
Amb les donacions rebudes (6,9 milions d’euros), Càritas Diocesana de Tenerife ha invertit 3,8 milions, fonamentalment en ajudes al lloguer, atenció bàsica i obres de reforma i compra de mobiliari a famílies damnificades de l’erupció i en situació de vulnerabilitat. De la mateixa manera, es continuen concedint ajudes d’emergència (entre elles, despeses mèdiques, pagaments de subministraments, etc), i es van habilitar i condicionar sis espais parroquials en diversos municipis de l’illa, realitzant reformes de paleta, pintura, equipament, mobiliari, etc. Hi continuen reubicades dues famílies que estaven en situació d’exclusió residencial extrema. Amb aquestes famílies es duu a terme un procés d’ intervenció social continuat, per a la millora del seu benestar i la seva inclusió sociolaboral.
També es va obrir una línia de suport per a les famílies més vulnerables, amb desemparament econòmic, per a la reconstrucció d’habitatges en zones afectades pel volcà, en aquells casos en què els habitatges no estan en condicions d’habitabilitat i necessiten ser reformats. A més, es continua donant suport a famílies damnificades en la construcció d’habitatges nous habituals, tant en la compra de materials com en gestions necessàries per a l’habitabilitat. S’està donant suport igualment a la compra de mobiliari, estris i electrodomèstics per a habitatges que es van veure afectades per l’erupció del “Tajogaite” i que encara no estan en condicions d’habitabilitat. Un suport econòmic que s’ atorga per unitat familiar.
Zones rurals
Càritas Diocesana de Tenerife segueix treballant, en coordinació amb els equips de treball que acompanyen les famílies acollides als hotels que es van habilitar, sent Càritas una de les entitats que dos anys després de la finalització de l’erupció continuen donant resposta a les necessitats concretes d’aquestes persones, perquè puguin tornar al seu habitatge habitual. Des de l’entitat també s’està donant suport als afectats de les zones rurals en material laboral, ja que en la major part dels casos han perdut les seves eines i mitjans per poder recuperar les seves finques.
Així, se segueix treballant en matèria d’ocupació, derivant a persones en situació d’atur o ERTE, per a oferir-los un servei d’orientació i acompanyament durant el procés de reinserció laboral.
Des de l’inici de l’emergència, Càritas Diocesana de Tenerife ha comptat amb un equip tècnic contractat per al projecte de l’emergència volcànica, que ha desenvolupat totes les accions abans esmentades. A més, ha comptat també amb la implicació de voluntariat que, entre altres qüestions, ha participat en la posada en marxa d’un servei d’acompanyament i suport a persones majors que es van veure afectades per l’erupció i van ser desplaçades del seu entorn habitual, realitzant amb elles tallers d’oci i temps lliure, així com activitats vinculades a millorar la seua autonomia personal i la seua autoestima.
A totes aquestes actuacions es van sumar en el seu moment les Filles de la Caritat, que van alliberar dues religioses per acompanyar persones afectades de les comunitats de la Vall d’Uixar; i la Congregació dels Religiosos Camils, que han format un equip de persones voluntàries per posar en marxa un Centre d’Escolta persones damnificades de l’erupció. En aquesta línia, el nostre equip tècnic del projecte de l’emergència i els mateixos religiosos Camilos, consideren necessari reforçar l’atenció psicosocial de les famílies afectades pel volcà.
No en va, dos anys després de la finalització de l’erupció, estem en un punt del camí on la cura de la part psicològica resulta fonamental; es tracta de cuidar la persona en aquest àmbit per poder oferir una resposta integral a les seves necessitats.