Noticia20/12/2019

Banc dels Aliments, Càritas Diocesana de Barcelona i Creu Roja

Proposen una evolució en el model de distribució social d’aliments.

Banc dels Aliments, Càritas Diocesana de Barcelona i la Creu Roja van presentar dimecres passat el treball “Bases per a transformar el model de distribució i accés social als aliments” amb l’objectiu de promoure el dret universal a una alimentació adequada i el reaprofitament alimentari. El model actual de distribució i accés social als aliments s’ha demostrat poc eficaç per combatre la pobresa, ja que no és inclusiu, tendeix a cronificar la dependència de les persones usuàries i no promou el seu empoderament.

El treball elaborat per les tres entitats proposa una sèrie de mesures adreçades a establir les bases que permetin transformar l’actual model de distribució d’aliments i desenvolupar-ne un de més inclusiu i eficaç per combatre la pobresa i lluitar contra el malbaratament alimentari.

Entre les propostes presentades figuren la promoció de noves formes més inclusives d’accés als aliments, com targetes moneder, vals de compra d’establiments o ajuts econòmics, projectes de transformació i venda d’aliments recuperats del malbaratament a través d’entitats i empreses d’inserció social, que creen llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social, la necessitat de reformar el sistema d’acreditació de les persones vulnerables en l’accés als aliments, per garantir que tothom se’n beneficiï, així com la reforma del Fons Europeu d’Ajuda a les persones més desfavorides.

Segons les tres entitats, aquests canvis permetrien augmentar el consum de productes frescos i fer assequible el menjar saludable, com la fruita i la verdura, entre les persones vulnerables, per millorar així la seva salut.

La presentació del treball es va fer en el marc de la jornada ‘Dret a l’alimentació: “Bases per a transformar el model de distribució i accés social als aliments”, celebrada l’11 de desembre a Barcelona i impulsada per Càritas Diocesana de Barcelona, Creu Roja i Banc dels Aliments amb l’objectiu de fer pública la reflexió que de manera conjunta han fet sobre el dret a l’alimentació en el nostre entorn.