Nota de prensa12/03/2020

«Tu canvies la seva història», lema de la campanya anual de cooperació internacional de Càritas

Centrada en el lideratge de les dones, aquesta iniciativa busca canalitzar donacions cap als projectes que Càritas dóna suport en 54 països

 

Sota el lema “Tu Cambias Su Historia”, Càritas llança per segon any consecutiu en el mes de març la seva campanya anual de cooperació internacional. Orientada preferentment a la captació de donacions per algun dels 203 projectes que l’organització està donant suport a 54 països de tot el món, aquesta acció busca, a més, ser una invitació a augmentar el compromís personal en la lluita contra la pobresa i la desigualtat en un món cada vegada més interrelacionat.

Com explica Mª Angeles García, coordinadora de l’Equip de Relació amb Donants i Institucions, “la dimensió universal de la caritat ens ha de portar a reconèixer que les causes de la pobresa són compartides en altres parts de món i que exigeixen respostes locals i globals, en un treball conjunt interrelacionat entre les Càritas nacionals de diferents països “.

En aquesta edició, la campanya posa el focus en diferents realitats de dones amb nom i cognoms que, gràcies a l’acompanyament i treball realitzat amb Càritas, han aconseguit millorar les seves capacitats, enfortir els seus drets i accedir a una vida més digna.

El testimoni d’Amina

Una de les experiències amb les qual s’obre la sèrie de testimonis que s’aniran fent visible dins de la campanya al llarg de les properes setmanes és el d’Amina, una dona de 27 anys que viu en un poble del Senegal.

“Un dia, al mercat, -explica- una senyora em va explicar que la seva germana havia anat a Càritas i que, gràcies a la formació rebuda, ara té una feina. A l’endemà vaig anar per informar-me i vaig estar parlant molt de temps amb una persona que em va ensenyar una aula on joves com jo estudiaven amb un professor “.

“Aquesta mateixa persona va visitar a la meva família per parlar-los sobre la meva futura formació. Després d’estudiar i passar un examen, em vaig matricular per ser auxiliar d’infermeria i vaig començar a treballar. Ara m’agradaria seguir estudiant per ser doctora. Sé que ho aconseguiré! “, Afegeix.

Un treball que no coneix fronteres

La història d’Amina es repeteix en els 54 països dels cinc continents on la Confederació Càritas Espanyola dóna suport actualment un total de 203 projectes de cooperació a el desenvolupament o de resposta a emergències naturals.

A través de les Càritas germanes i les seves esglésies locals, és possible dur a terme un treball de lluita contra la pobresa i la desigualtat que no coneix fronteres. “La cooperació internacional de Càritas contribueix a irradiar la caritat i la justícia a tot el món, millorant la qualitat de vida de les persones, lluitant per un món més just i responent a les necessitats dels més empobrits”, assenyala Mª Angeles García.

Aquesta opció de Càritas pels descartats segueix el model de cooperació fraterna, basat en els objectius de crear comunitat, apropar persones, genera comunió en la diversitat i propiciar la trobada entre germans, establint una especial atenció a les persones que més pateixen. En definitiva, un model de cooperació que, com indica el papa Francesc en Laudato si’, tingui “una aproximació integral per combatre la pobresa, tornar la dignitat als exclosos i simultàniament per tenir cura de la natura”.

Què pot fer cadascú?

En els materials de difusió de la campanya es proposen quatre formes de sumar-se a la mateixa:

  • Promoure la solidaritat sent així el suport a projectes de desenvolupament i d’emergències provocades per desastres naturals, socials i polítics.
  • Donar suport amb donacions la campanya de cooperació que es celebra cada mes de març.
  • Donar a conèixer, sensibilitzar i promoure els principis dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
  • Participar en els programes de voluntariat internacional

Línies d’acció de Càritas en cooperació internacional

En l’últim any, la Confederació Càritas Espanyola, integrada per 70 Càritas Diocesanes, va destinar a projectes de cooperació internacional 25,4 milions d’euros, cosa que representa el 7,2 per cent dels 353 milions d’euros invertits en tots els seus programes d’ lluita contra la pobresa.

Per àmbits d’intervenció, dels 203 projectes de cooperació internacional recolzats, el 21% correspon a el capítol de dret a l’alimentació, seguits d’acció humanitària (20%), enfortiment de les capacitats (18%), mobilitat humana (16%) , construcció de pau (11%) i cura de la Creació (3%), entre d’altres.

Per regions, Càritas Espanyola està desenvolupant 54 projectes en 15 països d’Amèrica Llatina; 40 projectes en 8 països d’Àsia; 75 projectes en 16 països d’Àfrica; 19 projectes en 5 països de l’Orient Mitjà; 15 projectes en 10 països d’Europa.

La campanya ha llançat a Twitter el hashtag #TuCambiasSuHistoria