09/12/2020

5è aniversari del programa “La veu de Càritas”. Entrevista a Francesc Roig, president de Càritas Catalunya

 

Aquesta setmana commemorem el cinquè aniversari del programa “La veu de Càritas” de Ràdio Estel. Si fa un parell de dies vam tenir l’oportunitat d’entrevistar Carme Borbonès, ex presidenta de Càritas Catalunya i ànima impulsora de la idea, avui comptem amb el motor que continua donant potència al programa, Francesc Roig, president de Càritas Catalunya.

Redacció: Quina ha estat l’evolució del programa des de l’inici del seu mandat ? 

Francesc Roig: Vaig tenir clar des d’un inici que, iniciatives com aquesta, calia  potenciar-les en la línia de la continuïtat creixent, i no tan sols pel que fa a  continguts, sinó també en el format participatiu. D’aquesta manera la presència rotativa de  les deu Càritas diocesanes  establiria  el conglomerat imprescindible de la implicació, el compromís i la visibilitat de tots els seus projectes i les persones voluntàries i contractades que els fan possibles.  

Això va conduir a potenciar, d’entrada, una coordinació  estable i segura amb una  programació participativa trimestral  per tal que de manera anticipada les persones que  haguessin d’intervenir al programa i els temes de fons que s’hi tractessin  fossin coneguts  amb antelació i no es caigués en la precipitada improvisació de l’últim moment. El resultat ha estat molt positiu i la prova és que l’audiència del programa ha anat incrementant-se de manera substancial fins arribar als 10.000 oients setmanals.

Redacció: Quins han estat  els resultats més destacats del programa ?

Francesc Roig: Cada curs s’han emès -aproximadament-  40 programes, és a dir, que des d’aquell desembre de 2015  fins avui s’han transmès  radiofònicament uns 200 programes setmanals, amb  reflexions dels bisbes, delegats episcopals, directors i directores de les Càritas diocesanes i també persones  voluntàries  i  contractades, a més a més de convidats especials segons el tema de referència. 

S’han fet programes especials sobre acollida i acompanyament, la problemàtica de la migració, la cobertura de necessitats bàsiques, la inserció laboral, les activitats comunicatives amb les campanyes de Corpus i Nadal com a referents fixos de cada temporada. També programes especials sobre l’erradicació de la pobresa, la Jornada Mundial dels Pobres, la Família o la Gent gran, a més a més de les presentacions de les Memòries anuals de Càritas Catalunya i totes les notícies i esdeveniments d’agenda que han tingut lloc. Però fonamentalment s’ha volgut  també donar veu a més d’un centenar llarg de testimonis d’arreu de Catalunya per tal d’encarnar, com a experiència directa en la projecció comunicativa, tot el que fa Càritas com a institució d’església. 

Redacció: Quina és la valoració de conjunt que feu d’aquesta  trajectòria ?

Francesc Roig: Ja he dit abans que molt positiva, i no és una percepció valorativa per a engreixar les estadístiques de l’optimisme, sinó una evidència de satisfacció col·lectiva  contrastada per l’augment d’audiència i també per l’increment participatiu de tots els qui fan possible que “La veu de Càritas” tingui un saludable recorregut de futur.

Redacció: Quins són els reptes que té per endavant el programa?

Francesc Roig: Fonamentalment seguir donant veu als més necessitats; reflectir la problemàtica real de la crisi; denunciar -si cal- l’excessiva lentitud administrativa dels organismes públics a l’hora de fer més àgils les sol·licituds d’ajudes i subvencions que tramiten els participants de totes les Càritas diocesanes, però sobretot alçar setmanalment la veu per mostrar a la societat que Càritas segueix a peu de trinxera, al costat dels qui més ho necessiten i donar esperança i força emocional per superar les incerteses del moment. 

Vull donar també  les gràcies  a tot l’equip que setmanalment fa possible el programa: Montserrat Creus, com a coordinadora de continguts i secretària del Gabinet de l’Església de Catalunya (GIEC); Ignasi Miranda, com a productor i conductor del programa; Luis Miguel Luna, com a responsable de Comunicació de Càritas Catalunya i  Maria Marín, de Càritas Diocesana d’Urgell  que coordinà el programa durant un any.